Sollicitatietips

Je hebt een leuke vacature gevonden en wilt gaan solliciteren. Voor sommige kan dit best een lastige opgave zijn. Je wilt zo goed mogelijk voor de dag komen en dit brengt soms extra spanning met je mee. Goed en effectief solliciteren kan nooit een baan garanderen, maar je kunt wel je kans op een baan vergroten. De onderstaande basistips helpen je op weg!

Sollicitatietip 1; Breng je sterktes en zwaktes in kaart

Zet je sterke en zwakke punten voor jezelf helder op papier. Vaak wordt er eerst gevraagd welke sterke punten je hebt, om vervolgens door te vragen wat je zwakke punten dan zijn. Je bent goed op weg als je weet wat je sterke punten zijn en waarom ze goed passen bij de vacature die je wilt. Een makkelijke manier om de vraag over jouw zwakke punten goed te beantwoorden, is door een zwakke eigenschap op te buigen naar een goede eigenschap.

Sollicitatietip 2; Breng je motivatie duidelijk over

De kunst is om op een persoonlijke manier je enthousiasme over te brengen in je motivatie en CV. Met je motivatie en je CV kun je jezelf onderscheiden van andere sollicitanten. Doe dit op een geloofwaardige manier die aansluit bij de vacature waarop je solliciteert.

Sollicitatietip 3; Social media gebruik

Wanneer het om solliciteren gaat, kunnen social media je maken of breken. Het is slim om social media in te zetten om de kans op een baan te vergroten. Let wel goed op welke informatie je plaatst op social media. Rare foto’s en uitspraken kunnen de sollicitatie flink verpesten.

Sollicitatietip 4; Wees jezelf

Laat je werkgever zien wie je écht bent. Eerlijkheid duurt het langst. Schep niet op over vaardigheden die je niet bezit, daar komt men snel genoeg achter op het moment dat je start met werken.